
Protetik Dİş Tedavisi
Ağızda eksik olan dişlerin yerine protez yapılarak hem sağlık hem de görsellik olarak kişinin ihtiyacını karşılayan diş hekimliği branşıdır.
Dişte yapılan preparasyon sonrası alınan ölçülerden elde edilen modeller üzerinde hazırlanan yapıların, ağıza uyumu sağlanarak, dişin üzerinde sabit olarak kalacak şekilde yapıştırılması ile oluşturulan protez çeşitleridir.
Kuron
Tek dişi ilgilendiren madde kayıpları ve estetik problemler için tercih edilmektedir.
Maryland Köprüler (Adeziv Köprüler)
Tek ön diş eksikliklerinde Maryland Köprüler de tedavi seçeneği olabilir.
Köprü
Birden fazla diş eksikliğinde, eksik alana en yakın dişlerin dayanak olarak kullanılması ile boşlukların telafi edildiği ve daimi olarak ağızda kalan yapılara Köprü denir.
Laminate Kron
Dişin sadece ön yüzeyinde, mine sınırları dahilinde, çok az bir preparasyon uygulanarak yapılan protetik tedavi uygulamasıdır.
İnley – Onley Dolgular
Onley-İnley, dişte madde kaybının aşırı olduğu fakat diş dokusunun tam krona ihtiyaç duyulmayacak kadar sağlamlığı söz konusu olduğunda en uygun tedavi yöntemidir.

İmplant
İmplant üzerine yerleştirilen veya implantlar tarafından desteklenen sabit veya hareketli protez uygulamasıdır.
All On Four Tedavisi
All On Four implant tekniği, aşırı kemik kaybından dolayı protez kullanamayan kişilerde uygulanan ve belirli açılarla yerleştirilen dört adet dental implant üzerine aynı gün diş protezinin sabitlenmesini sağlayan bir yöntemdir. All on four dental implants tekniği sayesinde her bir çeneye sadece 4 implantın yerleştirilmesi ile tamamen dişsiz olan hastaların yeni dişlerine kavuşmaları sağlanmaktadır. All on four diş tedavisi, implant yaptırmak isteyen ancak gerekli kemik yapısına sahip olmayan hastalar için de hızlı, güvenilir ve doğal görünüm kazandıran bir yöntemdir.
Zirkonyum Tedavisi
Halk arasında zirkonyum diş kaplama olarak bilinen tedavi yöntemidir. Dişleriniz çatlamış, kırılmış veya beyazlatma işlemlerine yanıt vermiyor durumda ise estetik anlamda memnuniyet sağlayacak en uygun yöntem zirkonyum kaplamalardır. Diş kaplamalar farklı metal türleriyle de uygulanabilir olup zirkonya maddesi ışığı geçirgen özelliğinden dolayı daha doğal ve estetik sonuçlar verdiği için tercih edilmektedir.
Zirkonyum Tedaviinin Avantajları
Zirkonyum ışığı geçiren özelliğe sahiptir. Doğal bir diş görüntüsü isteyen hastalara uygulanmaktadır.
Metal alerjisi olan hastalar için en uygun kaplama türüdür.
Zirkonya maddesinin vücut için herhangi bir zararı yoktur. Doku dostu bir malzemedir.
İmplant üzerine uygulanabilir, titanyum ile zirkonyum herhangi bir olumsuz etkileşim göstermezler.
Tedavi süresi çok uzun değildir, 4-5 gün içerisinde tamamlanabilir.
Zirkonyum kalıcı dişleri tamamen çıkan her hastaya uygulanabilen yöntemdir.
CAD/ Cam Tekniği nedir?
CAD/CAM bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim anlamına gelmektedir. Bilgisayarların, protezlerin dizaynında ve üretilmesinde kullanılmasıyla ilgili bir teknolojidir. CAD/CAM teknolojisi ile defalarca diş hekimine gitmeye gerek kalmadan tek seansta kusursuz restorasyonlara kavuşmak mümkündür.
BÖLÜM HEKİMLERİ

Estetik diş hekimliği; diş ve diş etleri üzerine yapılan çeşitli uygulamalar ile estetik görüntü, konuşma bozuklukları ve kaybedilmiş fonksiyonların iyileştirilmesidir.
Travma veya çürük sebebiyle kırılan ve renk değişimine uğrayan, çapraşık, düzensiz ve form bozukluğu olan dişlerde, diş eksikliklerinde, diş etlerindeki renk ve şekil bozukluklarında uygulanır.
Porselen laminalar, özellikle ön grup dişlerde diş dokusundan çok az veya hiç preparasyon gerektirmeden uygulanabilen restorasyonlardır. Porselenin fiziksel özelliklerinin güçlendirilmesi çok daha ince yapılabilmelerini sağlamıştır. Özel yapıştırıcılar kullanılarak yapıştırılan laminaların renk geçirgenliğinin çok iyi olması estetik olarak mükemmel sonuçlar alınmasını sağlamaktadır.
Metal destekli seramiklere göre daha estetik sonuçlar elde etmek mümkündür. Ayrıca porselenin dokularla olan uyumunun çok iyi olması yapılan restorasyonların uzun yıllar boyunca sağlıklı olarak kullanılmasına olanak sağlamaktadır.
Alt yapıda metal yerine porselen kullanılması ışık geçirgenliğine izin vermekte bu da daha estetik ve doğal protezlerin yapılmasını sağlamaktadır.
Metal destekli seramiklerin özellikle dişlerin boyun kısımlarında oluşturdukları morumsu renklenmeler engellenmiş olmaktadır.
Özellikle metal allerjisi olan bireylerde anti allerjik özelliğinden dolayı zirkonyumun kullanılması bu problemi çözecektir.
İyi yapılmış bir protez koku yapmaz. Koku yeterli ağız hijyeni olmayan hastalarda protezin bakımsızlığına bağlı olarak oluşur. Özellikle köprü gövdelerinin alt kısımları çok iyi temizlenmelidir. Köprü ayaklarının çevresindeki diş etlerinde şişme ve kanama varsa mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
İmplantlar, doğal dişlere alternatif olarak kullanılabilecek en iyi materyallerdir. Klasik köprü ve damak protezlerine göre daha estetik, fonksiyon ve fonetik özellikler sunmaktadır. Sabit protezlerde özellikle tek diş eksikliklerinde komşu dişlerin preparasyonlarına gerek kalmadan eksikliğin kapatılabilmesi, fazla diş kaybının olduğu durumlarda hareketli protez yerine sabit protez yapılabilmesi en önemli avantajlarıdır. Bunun yanında total protezlerin en büyük dezavantajı olan protez oynaması da engellenmiş olmaktadır.
İmplantın başarısında uygun kemik bulunması en önemli faktörlerden biridir. Yine de gelişen tekniklerle beraber sinus (lift) kaldırma ve kemik ekme (ögmentasyon) gibi operasyonlarla bir çok vakada rahatlıkla implant uygulaması yapılabilmektedir.
İmplantlar titanyum, zirkonyum gibi alaşımlardan yapılabileceği gibi zirkon gibi seramik materyalinden de yapılabilir. Bütün bu materyallerin ortak özelliği vücut tarafından yabancı madde olarak görülmemeleridir. Vücut bu materyallere karşı antijen üretmemektedir. Yani implantın vücut tarafından kabul edilmemesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Kroşeler dişleri çürütmezler. Kroşelerin diş üzerinde oluşturdukları tutucu alanlar daha fazla gıda birikmesine neden olmaktadır. Yetersiz ağız hijyeni ile beraber özellikle bu alanlarda diş çürümeleri ve diş eti rahatsızlıkları oluşmaktadır. Bu alanların iyi temizlenmesiyle bu tür problemlerle karşılaşılmaz.
Hareketli protezler her yemekten sonra mutlaka çıkartılmalı ve üzerindeki gıda artıkları su altında temizlenmeli ve ağız su ile çalkalanmalıdır.
Gün sonunda sıvı temzileyici bir ajanla beraber fırça kullanarak temizlenmelidir.
Protez temizleyici özel efervesan tabletler günlük olarak kullanılmalıdır.
Protezler kesinlikle çamaşır suyu gibi çözücü içeren sıvılar içine konmamalıdır bunlar protezin yapısını bozarak hem kırılganlığını arttırmakta hem de yüzeyini pürüzlendirerek daha fazla kirlenmesine neden olmaktadır.
Kemik desteği az olan protezlerde protez yapıştırıcıları kullanılabilir. Her akşam temizlenip her sabah yeni yapıştırıcı uygulandığında kullanılmasında hiçbir sakınca yoktur.
Tat duyusu tamamen dil ile alakalıdır. Damağın tat almayla hiç bir alakası yoktur.
Üst protezlere oranla alt protezlere alışmak daha zordur. Dil alt protezin oynamasına neden olmaktadır. Dil, dudak ve yanağın ısırılması normaldir. Yemeklerle beraber alınacak sıvı, gıdaların yumuşamasına ve çiğneme işleminin daha rahat olmasını sağlayacaktır.