Sizi Arayalım
Çocuk Diş Hekimliği
Çocuk Diş Hekimliği, 0-13 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır.
Pedodontisler bu dönemde bebek, çoçuk ve gençlerin ağız diş sağlığı gereksinimlerine göre önleyici ve tedavi edici her türlü tedavi ve koruyucu uygulamaları gerçekleştirmektedirler.
- Ağız-Diş Bakımı ve Beslenme Önerileri
- Çocuk Protezleri
- Diş Çekimi
- Diş Çürüğünden Koruyucu ve Önleyici Uygulamalar; Fluorid Jeli, Fluorid Verniği, Fissür Örtücü
- Diş Travmalarının Tedavisi
- Endodontik Tedaviler (Kanal Tedavileri, Ampütasyonlar)
- Kötü Ağız Alışkanlıklarını (Parmak Emme, Tırnak Yeme, Dudak Isırma vb.) Durdurmaya Yönelik Tedaviler
- Süt ve Genç Sürekli Dişlerde Restoratif Tedaviler (Dolgular)
- Yer Tutucular
Süt Dişlerinin Önemi
Süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır.
Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı, dişsel sorunların olusmasını engelleyecek önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Bu amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları denir.
Koruyucu Uygulamalar
Diş çürüğünü önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar içinde çocuğun ve ailesinin ağız- diş sağlığı ve beslenme konusunda eğitilmesine büyük önem verilmektedir. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında yüzeyel flor ve fissür örtücü işlemleri yer almaktadır.
Yer Tutucular
Erken süt dişi kayıplarında, alttan gelecek olan daimi dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu olarak adlandırılan apareyler kullanılır. Yer tutucular, komşu dişlerin çekim boşluğuna hareket etmelerini ve bu yolla daimi dişin ya gömük kalmasını yada farklı yerden çıkmasını, dolayısıyla ileride ortodontik bozukluk oluşmasını önlemeye yarayan apareylerdir.
BÖLÜM HEKİMLERİ
- BİLGİ VE RANDEVU
Uzman Sağlık Danışmanımız sizinle en kısa sürede iletişime geçecektir…
Süt dislerinin yapisi daimi dislere göre daha az kalsifik yapida oldugundan çürük etkenleri karsisinda daha çabuk bir sekilde çürümektedirler. Çürük daha hizli bir sekilde ilerlemektedir. Bu yüzden çocuklarda çürük tespit edildigi zaman vakit geçirmeden tedavileri yapilmalidir. Günümüzde materyaller çok gelistigi için çürük temizlenip, uygun materyaller ile dolgulari yapilmaktadir. Çürügün baslangiç asamasinda teshis edilmesi ile islem hem hizli hem de agrisiz olacak, çocuk hasta dis hekimi korkusu yasamayacaktir.
Bebek 6 aylık olduktan sonra ilk süt dişleri ağzında sürmeye başlar. 6-7 yaşına geldiğinde de ilk daimi dişi sürmeye başlar. Çocuğun 6-12 yaş dönemi arasına karışık dişlenme dönemi denilmektedir. Bu dönemde ağzında hem süt hem de daimi dişleri bulunmakta, düşme dönemine göre diş değişimleri yaşanmaktadır. Genellikle 12 yaşından sonra ağzındaki tüm süt dişleri düşmüş ve daimi dişleri ( 3. Büyük azı hariç) sürmüş olur. Süt dişleri alttan gelecek daimi dişlerin sürme zamanına kadar ağızda kalması gerekmektedir. Zamanından evvel süt dişi kaybı olursa ağızda kalan diğer dişler boşluk alana kayar ve alttan gelecek olan daimi dişlerin sürmesine engel olur. Bu durumda bireyin diş dizilişi bozulmakta, estetik, fonksiyonel bozukluklar görülebilmektedir. İleride daha komplike olan ortodontik tedavilerin yapılmasına neden olmaktadır. Anlatılan bu nedenlerden ötürü süt dişlerinin bakımı, ağızda kalması çok önemlidir.
Dişlerin çiğneme yüzeyi derin girintilere sahip bir alan olup gıda birikmesine çok müsaittir. Birinci daimi azı dişler 6 yaşında sürerler. Genellikle çocuk daha ağız bakımını etkili bir şekilde yapamadığından ve de yapısal olarak çürümeye yatkın olduğundan çürüme oranı en yüksek olan dişlerdir. Tedavi edilmediği takdirde erken yaşta kanal tedavisi, hatta çekimi bile yapılmaktadır. Özellikle bu dişleri korumak ( diğer tüm dişlere de uygulanabilir) adına diş ilk sürdüğü andan itibaren uygulaması kolay, ağrısız bir işlem olan fissür örtücüyü uygulamak gerekli bir uygulamadır. Hem koruyucu bir uygulama hem de çocuğun hekimle tanışması ağrısız bir işlem ile olacağından tavsiye edilen bir koruyucu tedavidir.
Aileye düşen en önemli görev çocuğun süt dişleri sürmeye başlamasıyla birlikte diş yüzeylerini temiz tutmaktır. Bebeklik döneminde dişler temiz bir tülbent ile silinebilir. Çocuk 2,5-3 yaşına geldiğinde ağzına uygun bir küçük diş fırçası ve az miktarda çocuk macunu ile fırçalamasına teşvik etmelidir. Ayrıca şekerli gıda alımını sınırlamalı, şekerli gıda alımını ana öğünlerine kaydırmalıdır. Özellikle gece yatmadan evvel yapılacak ağız bakımı çürüğü önlemede çok önemlidir. Diş hekimi ile erken yaşta tanışmasında fayda vardır.