Sizi Arayalım

İMPLANT TEDAVİSİ

Diş implantları, üst ve alt çene kemiklerine yerleştirilen metal (genellikle titanyum) veya seramik yapay diş kökleridir. Tek diş eksikliği tedavisinde köprü yerine kullanılabilirler veya kısmi ya da tam dişsizlik tedavisinde bir köprü veya takma dişi desteklemek için kullanılabilirler. İmplant destekli protezlerin, geleneksel protezlere göre; daha az hareket etme, daha etkili çiğneme sağlama, doğal diş görünümüne daha yakın olma gibi avantajları vardır.

İmplant(lar), üzerine yapılacak protez diş(ler) için “kök” görevi görür. İmplant üzerine yapılacak protezler, implantlara yapıştırılan ya da vidalanan tipte olabilir.

İmplantlar, titanyum gibi biyolojik olarak uyumlu malzemelerden yapılır. Bu nedenle, vücudun bağışıklık sisteminin implantı reddetme olasılığı çok azdır veya hiç yoktur.

Neden İmplant Tedavisi

İmplant tedavisine ihtiyaç duyulmasının çok yaygın bir nedeni, alt protezlerin dilin her hareketiyle kayması, üst protezlerin ise hapşurma, öksürme ya da gülme gibi hareketler sırasında ağız içerisine düşmesi ve bu durumların çiğnemeyi ve konuşmayı zorlaştırmasıdır. Bunun yanı sıra çürük, yaralanma veya hastalık nedeiyle kaybedilen dişler sonrasında da implant tedavisine ihtiyaç duyulmaktadır.

Diş implantları, doğal dişler yaralanma veya hastalık nedeniyle kaybedilmiş olsa bile, hastalara doğal görünen ve doğal hissettiren bir gülümseme sağlayabilir. Diş implantları ile tedavi edilen hastaların çoğu, yiyecekleri çiğneme yeteneklerinde ve kendilerini daha rahat hissetme konusunda önemli bir gelişme yaşarlar.

Rutin diş bakımı yaptırabilen hemen herkes implantları başarıyla kullanabilir. İmplantlar çok dayanıklıdır ve uzun yıllar dayanır ve en az doğal dişler kadar bakım gerektirir.

İmplant bilimi ve teknolojisi, 30 yıldan fazla bir süre önce geliştirildiği için oldukça ileridedir. Ek olarak, implantların başarı oranı oldukça yüksektir: alt implantlar için %98 ve üst implantlar için %91 olarak bildirilmiştir.

Kaç farklı diş implantı türü vardır?

En yaygın 2 diş implantı türü şunlardır:

Endosteal implantlar: Bu tip implant çene kemiği içerisine yerleştirilir. Üzerine yerleştirilecek diş protezini yerinde tutmak için bir kök olarak kullanılır.

Subperiostal implantlar: Bu tip implant nadiren kullanılır. Ancak geleneksel protez kullanamayan kişiler için bir seçenek olabilir. Mevcut kemik yetersiz olduğundan kemiğin içerisine değil üzerine yerleştirilen, hafif, özel olarak tasarlanmış bir metal implant kullanılır.

Tedavi Süreci Nasıldır?

Dental implant tedavisi, en iyi sonuçların elde edilebilmesi için titiz bir planlama gerektirir. Mümkün olan en iyi sonucu sağlamak için, tedavinin ilk aşaması teşhis aşamasıdır. İlk muayene seansında çene cerrahisi uzmanı ve protez uzmanından oluşan tedavi ekibiniz, çenedeki kemiğin implant yerleştirilebilmesi için yeterli olup olmadığını belirlemek için bir röntgen ister.

Tedavi ekibi, teşhis aşamasında edinilen bilgilerden diş implantlarının sayısını, tipini ve yerini belirler. Sonrasında ikinci yani cerrahi aşama başlayabilir ve bu aşamada implantlar yerleştirilir. Çoğu zaman implantlar, lokal anestezi (sadece implant yerleştirilecek çene kemiği bölgesinin uyuşturulması) altında yerleştirilir. İmplantların tek aşamalı ya da iki aşamalı cerrahi prosedür gerektirebileceği durumlar vardır. Bu bireysel olarak belirlenir.

İmplant yerleştirme ameliyatından sonra yüzde şişme, morarma ve diş etlerinde 7-10 gün ağrı olabilir. İmplantların yerleştirildiği çene kemiğinin iyileşmesi ve implantla tamamen kaynaşması 6 haftadan 6 aya kadar sürebilir. İyileşme süresi kişiye, duruma ve implantın tipine bağlıdır.

Yeterli kemik ve dişeti iyileşmenin ardından, üçüncü yani protez aşamasına geçilir ve her hasta için özel üretilen tek diş ya da köprü protezlerin yapılabilmesi için bir dizi randevu ayarlanır.

İmplantların yerleştirilmesinden nihai restorasyona kadar olan tedavi süresi üç ila on iki ay sürebilir.

Uzman Sağlık Danışmanımız sizinle en kısa sürede iletişime geçecektir…

  • Çekim yarasının üzerine konan tampon yarım saat kadar tutulmalıdır.
  • Ağız suyla çalkalanmamalıdır.
  • Çekim sonrası iki saat boyunca herhangi birşey yenmemeli, çok sıcak ya da soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • 24 saat sigara içilmemelidir. Sigara pıhtının bozulmasına ve yara yerinin iltihaplanmasına neden olabilir. Kuru soket denen bu durum uzun süre ağrıya sebep olur.
  • Hiç bir şekilde çekim yerine dokunulmamalı, yara bölgesi emilip tükürülmemelidir.
  • Ağrı olursa aspirin dışında bir ilaç tercih edilmeli, mümkünse bunun için hekime danışılmalıdır.
  • Çekim yeri mutlaka temiz tutulmalıdır. Çekimden 24 saat sonra, yumuşak bir diş fırçasıyla bölge yavaşça fırçalanmalıdır.
  • Kanamanın hafif bir sızıntı halinde 6- 24 saat sürmesi normal kabul edilmektedir. Ancak aşırı bir kanama varsa ya da bu süre aşılmışsa mutlaka dişhekimine başvurulması gerekir.
  • Aynı şekilde, uzun süren ağrı şişlik durumlarında da hekime haber verilmelidir.

Çenelerdeki kistler çoğu kez diş kaynaklıdır. Diş kökü etrafında oluşabilen bu kistler tedavi edilmezlerse büyük boyutlara ulaşabilirler. Kök ucunda kisti olan hastalarda dişin çekilmesi tedavi için yeterli değildir. Diş çekilip kist kemik içinde bırakılırsa bu kist büyümeye devam ederek büyük hacimlere ulaşmaktadır. Bunun sonucunda ise çok sayıda dişin de çekiminin gerektiği bir durum ortaya çıkabilir.

Dental implantlar cerrahi işlemle çene kemiğinde yapılması planlanan implant için uygun pozisyonda, çapta ve uzunlukta yuvalar açılarak yapılır. İmplant yerleştirilmesi cerrahi bir işlem olduğundan dolayı kullanılan malzemelerin ve ortamın sterilizasyon şartlarının sağlaması en önemli kriterlerden birisidir. İmplant cerrahisi için lokal anestezi yani sadece çalışılan bölgenin uyuşturulması yeterlidir.

Büyüme gelişme çağını tamamlamış genel sağlık durumu iyi olan hastalarda kemik yapısı uygunluğu değerlendikten sonra implant uygulanabilir. Sistemik rahatsızlığı olan hastalarda konsültasyon gerekmektedir. Uygun miktarda kemik olmadığında radyolojik ve klinik muayene sonrası ilgili bölgede kemik oluşturma işlemleri (ogmentasyon, kemik grefti uygulaması, kemik tozu ) yapılarak kemik hacmi istenilen boyutlara çıkarılabilir.